Fiatal nők esküdt ellensége - Primer fibromyalgia PDF Nyomtatás E-mail

tenderkicsiEz egy tisztázatlan eredetű reumás kötőszöveti és izomfájdalom. A primer szó azt jelenti, hogy maga az izomfájdalom a betegség és nem egy másik kór másodlagos tünete. A fejlett országok népességének 5-7%-ban fordul elő, amin belül 80-90%-os gyakorisággal fiatal, középkorú nőknél jelentkezik. A reumatológiai rendelésen akár 20%-os arányban is előfordulhat. Az USA-ban a fibromyalgiás betegek költségei évente minimum kilencmilliárd dollárt tesznek ki.

A kanadai biztosító társaságok évente 350 millió dollárt költenek a fibromyalgiás betegek betegbiztosítására. Norvégiában a fibromyalgia a leggyakoribb diagnózis a munkaképtelenség meghatározására. Amerikában 3-6 millió beteg szenved fibromyalgiában. A betegség leggyakrabban 29-37 éves korban kezdődik, de a diagnózis felállításáig gyakran évek telnek el. Az aktív korban lévő egyének teljesítőképességét rontja, munkából való kiesését, rokkantságát idézheti elő.

Okai

Az oka pontosan nem ismert. Feltételezések alapján pszichikai faktorok, mozgásszervi és belgyógyászati betegségek állhatnak a háttérben. A betegség során a mély alvási fázisba nem jut el a beteg, emiatt nem tudja magát kipihenni, ez a tény is fokozza a pszichikai okokat.

Tünetei

tenderkicsiKrónikus, nem gyulladásos fájdalom tünet csoport, amelyet a testen elszórt izomfájdalom, bizonyos - úgynevezett érzékeny pontok (vagy más néven: feszültség pontok, tender pontok, trigger pontok) - fokozott nyomásérzékenysége jellemez. Ez a két legfontosabb tünete. Kezdetben legtöbbször egy helyre összpontosul, leggyakrabban a derék tájon. A fájdalmat elszenvedők kínzó, szúró, szorító, szavakkal jellemzik. A fibromyalgiás betegek izomfájdalma, merevségérzete gyakori, de a tapasztalat szerint ez inkább a test középvonalához közelebbi területeken fordul elő. A betegek izomzatának működő ereje 60%-a az egészségesekének.

Munkaképtelenség

A krónikus fájdalom elfogulatlan megítélése több szempontból okoz problémát:

 • A fájdalmat nehéz elfogulatlanul mérni, minden ember egyedi fájdalomküszöbbel rendelkezik.
 • A hosszantartó, visszatérő fájdalomtól még nem alakul ki szövetek károsodása és helytelen működése.
 • Sok ember él állandó fájdalommal, mégis tud dolgozni.
 • A fájdalom okozta munkaképtelenséget számos ok befolyásolhatja (pl.: személyes tapasztalatok, neveltetés, jövedelem, önbecsülés, szorongás, kimerültség, értékrendszer, kulturális háttér, valamint a családi pénzügyi háttér).

A  fájdalmat kísérő munkaképtelenség alig függ össze a fájdalom súlyosságával. A betegek azt állítják, hogy addig, amíg fájdalmuk van, nem tudják a munkájukat ellátni. Szüntelenül keresik a fájdalmaik enyhítését, ennek eredménytelensége igazolja munkaképtelenségüket. A fibromyalgiások körében nagyobb az adott időtartam alatt előforduló új pszichés megbetegedések gyakorisága, így átmeneti vagy tartós depresszió 30-70%-uknál fordul elő. A fibromyalgia egyes esetei jól reagálnak az antidepresszánsokra, de ez nem bizonyíték a két betegség közötti összefüggésre.

Mikor kezdjünk el gyanakodni?

Jellemző tünet az alvászavar, emiatt már reggel fáradtan kelnek a betegek. A betegség további 7 panasz esetén határozható meg:

 • Három hónap óta tartó kiterjedt fájdalom.
 • A fő panasz az izmokban, ín vagy szalag tapadási helyein érzett fájdalom.
 • lapocka feletti területen érzékeny izomköteg.
 • Több jellegzetes érzékeny pont nyomásérzékenysége, a csomók elmozdíthatóak, izomnál keményebb tapintatúak, néha ropognak.
 • Normális labor adatok, de a tünetek pszichikai terhelésre rosszabbodnak.
 • Depresszióra való hajlam.
 • Gyakori az irritabilis bél szindróma (az egész tápcsatorna mozgásának a zavara, amely hasi fájdalommal, székrekedéssel és hasmenéssel jár).

A kifáradás, feszültség, túlterhelés, mozdulatlanság rontja, míg a meleg, a masszázs, mérsékelt igénybevétel javítják a beteg állapotát. A beteget nagyon zavarhatják a megkeményedett, nyomásra, mozgatásra tompa roppanó hangot adó izomcsomók.

Előfordulási helyei

Nyak területe: Huzat, hideghatás a vállat terhelő munka (pl. fodrászat, ülő munka számítógép előtt)  hajlamosítanak rá. Az izmokban fájdalmas csomók tapinthatók, mozgáskorlátozottság nincsen.

Hát területén: A beteg a panaszok kezdetét a megterheléshez, meterológiai változásokhoz, lelki eredetű problémáihoz köti. Gyakran a  lapockatájéki izomzat fájdalmát és izomcsomói szúró fájdalmát érzékeli. A fájdalom kisugározhat a tarkóba, vállakba, felső végtagokba, de akár a szívtájék felé is, a lapocka mozgatása ropogással járhat.

Farok csont felett hátul a medence lapát vonalában: A fájdalom mellett gyakran tapinthatók az izomcsomók is.

Fenék területén: A farizmok feszesek, nyomás érzékenyek, fájdalmas csomókat tartalmaznak.
A szegycsonton, de a könyök és a térdek külső, belső oldalán, valamin a boka tájékon is érezhető fájdalom.

Kezelése

Összetett feladat, meg kell tanulniuk a betegnek ellazulni, lelki támogatásuk szükséges a családjuktól, feszültségoldó gyógyszereket kell szedniük, ki kell vegyenek szabadságot, helyi fájdalom csillapítókat kell használniuk, járjanak el lazító gyógymasszázsra. A javulás gyakran csak átmeneti.

A kezelés célja rövid távon:

 • a fájdalom enyhítése,
 • az alvászavar csökkentése,
 • a szorongás oldása.

A kezelés célja hosszabb távon:

 • az izomfeszülés és -fájdalom miatt csökkent mozgás ördögi körének átlépése,
 • külső és belső relaxáció,
 • a fizikai aktivitás fokozása,
 • a munkaképesség helyreállítása.

Fontos a betegeknek tudniuk, hogy ez egy fájdalmas, de nem súlyos és később sem rosszabbodó betegség, melyet gyakran pszichiátriailag is kezelhető. Az antidepresszánsok az eddigi adatok szerint inkább az alvást javítják, mint a fájdalmat csökkentik. A hatás általában két hét alatt alakul ki. A gyógyszeres kezelés, a pszichoterápia, a mozgásterápiával egybekötött elektro- és hidroterápia is segít. Mivel a betegek gyakran túlterhelik a háziorvosi és szakorvosi ellátást, érdemes a pácienseket a gyógy masszőri, gyógytornász és orvosi wellness szolgáltatókhoz irányítani!

Mik az érzékeny pontok?

Az aktívan sportoló és a mozgásszegény életmódot folytató embereknél is gyakran kialakulnak fájdalmak a testben látszólag ok nélkül is. Természetesen ezeknek több forrása is lehet, de sok esetben az izmokban létrejövő érzékeny pontokról van szó. Ez egy kisebb izomrost szakaszra korlátozodó merevség, amely csomóként érzékelhető, elsősorban az izomhas középpontja táján. A pontokat érezhetjük kis dudoroknak, merev csontos darabnak, vagy kis, szilvamag alakú és méretű púpoknak. Nem feltétlenül elég érzékeny az ujja mindenkinek ahhoz, hogy tapasztalat nélkül a dudor alapján megtalálja a pontokat, de önkezelés esetén mégsem lehet tévedni, mert az érzékeny pont nyomásra mindig fáj.

Az érzékeny pont csomók tehát kemény izomrost részek, amelyek nem tudnak ellazulni és folyamatosan összehúzódott állapotban vannak, akár éveken keresztül is.

Gyógy masszázs és gyógytorna

- Klasszikus svéd masszázs javasolt az izomgörcsök oldására, a fájdalom csökkentésére.

- Szüksége passzív gyógytornás mozgatása az izomkötegeknek, hogy a beteg mozgását javítsuk.

Hatását a helyi vérkeringés fokozása révén, a szövetek fellazításával éri el, az eredmény a fájdalom csökkenésében és az izületi mozgások javulásában mérhető le.

kopolyoskicsiKöpölyözés - a vákuumos kezelések egy ősi verziója

Mára már közismert fogalom a vákuumos kezelés, de talán kevesen tudják, hogy milyen messzi időkre nyúlik vissza a vákuumos gyógyítás eredete.

A köpölyözésnek három fázisa van: 1. kifehéredés (érösszehúzódás), 2. vörösödés (értágulat, vérbőség), 3. további szívóerő (vérömlenyek kialakulása, fájdalomcsillapító hatás).

Mikor használjuk a köpölyözést?

A köpölyözést az ókortól izomfájdalmak, menstruációs rendellenességek (pl. rendszertelen menzesz) esetén használták. A köpölyözés logikája szerint a vákuum felszívja a gátolt energiaáramlású, rosszul működő testrészt (az érzékeny ponton felett elhelyezkedő bőrt) és ezáltal alatta ellazul a fájdalmas izomcsomó. A köpölyözés tehát nem mást szolgál, minthogy az érzékeny pont csomókat nap, mint nap tünetileg kezeljük. (Masszázs terápiás kezelések köpölyözéssel - www.daybydayportal.com)

Mozgásterápia

- Víz alatti torna: a víz felhajtóereje révén a könnyebbé váló mozgás jó pszichés hatású, mert megszűnik a félelem és a szorongás a fájdalmas mozgástól. A rendszeresen végzett víz alatti torna eredményeként a fájdalom csökken, a fáradtságérzés mérséklődik, az alvás rendezettebbé válik, a terhelhetőség javul.

- Nyújtás: aktív, ellenőrzött izomnyújtással csökkenthető a lágy részek feszülése, a szövetek mozgással szembeni ellenállása.

- Alacsony intenzitású aerobik: a heti három alkalommal 40 percen át végzett edzés a beteg fizikai mozgás képességének visszaszerzését eredményezi. Ez néha fontosabb a fájdalom csökkentésénél, kezdetben a mozgást fájdalomfokozódás kíséri.

- Tartás korrigálás: a súlypont tudatosításával a medence helyes dőlési szögét állítják be, ezáltal a gerinc görbületeit a megfelelő irányba közelítik.

A mozgásterápiát kiegészítő elektro-hidroterápiás eljárások

- TENS: Fájdalomcsillapító kezelés, amely a csökkenti az érzékeny pontok nyomás érzékenységét, az izmok fájdalmát. Kis terjedelmű készülék, a beteg otthon is használhatja.

- Szénsavas fürdő: nyugtatja a szervezetünkben akaratlagosan nem befolyásolható idegrendszeri működést (pl. stresszre heves szívdobogás)

- Tangentor (víz alatti vízsugár masszázs terápia): javítja az izmok vérellátását, növeli a nyirok- és vénás keringést, csökkenti az izomfájdalmat, tartós relaxációt okoz.

- Meleg kezelések (iszap-, rövidhullám-kezelés): fokozza a helyi anyagcserét, a keringést, a kötőszövet nyújthatóságát, ezáltal mérsékli a fájdalmat, oldja az izomgörcsöt.

Pszichoterápia

A beteg személyiségének fejlesztése mellett a fő hangsúlyt a szorongásoldás, a beteg érzelmi támogatása, a stresszt feldolgozó cselekvési terv elsajátítása kapja:

 • A reális célok, tervek kitűzése.
 • A mindennapok helyes megtervezése.
 • A rendszeres mozgás, sport, esetleg kirándulás.

A cél az, hogy a beteg a mindennapi életébe fokozatosan beépítse az ellazító és gyógytornagyakorlatokat és ne azokra hallgasson, akik azt tanácsolják, hogy a fájdalomfokozódás miatt hagyja abba a fizikai terhelést. A fájó és erős vagy a fájó és gyenge izomzat közül megoldást az előbbi jelent és ettől a későbbiekben a fájdalom csökkenése is várható. Mindez elengedhetetlen ahhoz, hogy a beteg ismét munkába álljon. Érdemes végiggondolni azokat az okokat, amelyeket a beteg munkaképtelensége magyarázatául megjelölt:

 • Az állandóan ismétlődő feladatok fokozzák fájdalmukat és fáradtságukat.
 • Teherbíró képességük csökkent, több időt igényel a feladatok elvégzése.
 • Szellemi frissességük csökkent.
 • Félnek a csökkent teljesítéstől.
 • Nehézséget jelent a rendes munkaidőhöz való alkalmazkodás - általában 10-14 óra között optimális a teljesítőképességük.
 • Hosszan tartó ülés, állás fokozza fájdalmukat.
 • Nehezen viselik a munkahelyi stressz hatásokat (hideg, erős zaj, teljesítményorientált munkavégzés).

Amennyiben három hónapon belül nem sikerül a fibromyalgiás betegeknek újból munkába állniuk, akkor ezt követően a reményeik csökkennek.

 

Divényi Márk
www.daybydayportal.com